tisdag 15 mars 2016

Varmbänk på balkongen


Det ser kanske inte så mycket ut för världen, men jag tycker att mitt senaste odlingsprojekt är väldigt spännande. Faktiskt är det något jag funderat på i många år.

Som många medodlare därute säkert redan har förstått handlar mitt gödselprojekt om en varmbänk. I mitt fall är det extra knepigt eftersom odlingsbänken ska vara på balkongen.

Problemen med varmbänk på balkongen är framförallt två:
Volymen och Isoleringen.

En varmkompost värms av de nedbrytningsprocesser som äger rum när man blandar färsk gödsel och torrt material, typ halm. För att få upp tillräcklig värme som räcker tillräckligt länge krävs volym på kompostblandningen av halm och hästgödsel. Även om man använder ett mycket stort kärl är ytan på balkongen begränsad.

En varmbänk som grävs ner i jorden isoleras naturligt av den omkringliggande jorden. En varmbänk i en låda måste isoleras på annat sätt.

För att förhoppningsvis få tillräcklig volym har jag skaffat mig en av de största plastbackar jag kunnat hitta på marknaden. En riktigt rejäl Euroback som rymmer 165 liter. Måtten är 60x80 cm, lådan är 40 cm hög så den får plats på balkongen även om den i sanningens namn är rätt skrymmande.

För isolering står backen på 10 cm cellplast och är isolerad runtom med bubbelplast och juteväv (den senare gör ju dessutom att det hela ser lite snyggare ut). Locket är kanalplast i en ram och när det är kallt eller mörkt ute täcker jag med ett uttjänt lakan.

I lådan har jag blandat 1/3 färsk hästgödsel och 2/3 torrt material - hackad halm och sönderklippt vass. Jag har vattnat upp det hela till lagom fuktighet med ganska varmt vatten. Viktigt att inte få för mycket vatten eftersom lådan inte har några dräneringshål! För att få igång processen har jag blandat runt i materialet varje dag under några veckor.

Jag hade hoppats på supervärme, kanske runt 40 grader, men riktigt så hett blev det inte, jag misstänker att volymen var i minsta laget. När temperaturen låg runt 10 grader över utomhustemperatur fick det duga.

15 cm jordlager breddes ut över gödselbädden och nu har jag sått en massa fröer som förhoppningsvis ska ge mig tidiga vårgrönsaker. Om några veckor hoppas jag på primörer av 3 sorters sallat, spenat, rädisor, asiatiska bladgrönsaker, dill, kanske morötter och späda rödlökar.




Inga kommentarer: