måndag 5 oktober 2015

Vegofavoriten


J och jag är riktigt duktiga på att hålla oss till vegetariska måndagar. Hela våren hade vi en storfavorit bland rätter som vi lagade säkert ett par gånger i månaden. Så fort vi fick syn på fina granatäpplen i affären blev vi sugna. Inspirationen till tabbolueh på blandade gryn med rökt paprikahummos och stekt halloumi kommer från Elle Mat och Vin. Receptet innehåller en hel del moment och ingredienser. Det tar lite tid att laga, men man blir väl belönad.

En vacker, lyxig, otroligt god och nyttig rätt som gör en ordentligt mätt och dessutom passar perfekt i lunchlådan! Vad gäller grynen i tabbouhlen kan man välja sina egna favoriter. Jag gillar när det blir lite kontrast i både smak, färg och konsistens och brukar därför välja t ex svart quinoa, röda linser och matvete, men bulgur, fullkornsbulgur, matkorn eller vad ni nu har för favoriter passar också bra.

Så här års smakar rätten extra gott eftersom vi använder våra egenodlade örter och egen vitlök.

Självklart kan man variera rätten genom att lägga till grönsaker som  t ex gurka, fänkål, blomkål, broccoli, vitlöksstekt squash eller aubergine. Istället för halloumi kan man såklart välja kyckling eller lax.


Gryntabboleh med paprikahummos och stekt halloumi, 4 pers

3 dl gryn, t ex matvete, matkorn, linser, quinoa, bulgur
grönsaksbuljong (mängd beroende på hur mycket vätska som behövs för att koka grynen)
2 msk god olivolja
1 vitlöksklyfta
salt och svatpeppar
färsk basilika, motsvarande 1 kruka
ett litet knippe färsk persilja
färsk mynta, motsvarande 1 kruka
1 citron, rivet skal och saft

1 granatäpple, kärnorna
1 dl hasselnötter

2 paket halloumi, gärna med chili i
2 msk olivolja

hummos:
1 burk kikärtor
1 grillad paprika
3 msk olja från den grillade paprikan
1 msk tahini
1 tsk misopasta
1/2 dl pressad citron
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin, rosta gärna kryddan i en torr panna en kort stund
1/2 tsk rökt paprikapulver
salt
1 msk god olivolja

Koka grynen i grönsaksbuljong enligt anvisningar på förpackningar. Om jag väljer flera sorters gryn brukar jag koka dem för sig för att få bra konsistens på alla. Vartefter grynen är färdigkokta hålls de i ett durkslag så att överflödig vätska rinner bort.

Mixa alla ingredienser till hummosen. Smaka av med salt. Lägg upp i skål med en liten grop fylld av olivolja och dofta över lite extra paprikapulver.

Blanda olivolja, skal och saft från citron. Riv i vitlöksklyftorna. Smaka av dressingen med salt och peppar. Hacka de färska örterna. Blanda örter och dressing med de kokta grynen.

Hacka hasselnötterna grovt och rosta i en torr panna tills de får fin färg.

Skiva halloumin i centimetertjocka skivor och stek i olivoljan tills de får fin färg.

Lägg upp tabbouleh med halloumiskivor. Strössla över granatäppelkärnor och rostade nötter. Servera med paprikahummosen.

Inga kommentarer: